Končíme, hlásí venkovské lokály
PRAHA Pivovary již vědí o stovkách odběratelů, kteří se kvůli elektronické evidenci tržeb rozhodli ukončit činnost. Především jde o menší a venkovské restaurace, které nepodávají teplé jídlo. Jenom největší výrobce Plzeňský Prazdroj uvedl, že pivo přestane od počátku prosince odebírat několik set podnikatelů. „Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku,“ míní ředitel obchodu z Prazdroje Tomáš Mráz. V menším měřítku podobnou situaci zaznamenaly i Pivovary Staropramen – jde řádově o pár desítek podniků. Totéž hlásí i Budějovický Budvar. „Jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomii uvedli podnikatelé zavedení EET,“ řekl vedoucí oddělení tuzemských prodejů Budvaru Martin Horejš.
Pivovarníci se obávají dopadu na své prodeje. Například ředitel Pivovaru Hols Vratislavice Petr Hostaš odhaduje, že pivovar může přijít o deset až 15 procent odběratelů. „Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo,“ uvedl Hostaš. Problémem pro hostinské podle něj není jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení a software. „Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, což není jednoduché,“ vysvětlil Hostaš.
Jinou příčinu zavírání hospod uvádí Pivovar Svijany: majitelé malých venkovských podniků se technologickou a daňovou novinkou už zkrátka nechtějí zabývat. Nechuť části malých a středních podniků vůči EET potvrzuje průzkum Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami. Většina podnikatelů se podle něj s novinkou stále neztotožnila. Dvě třetiny dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství zvažuje ukončení podnikání.
„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250 000 korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.
Pivovarníci se obávají dopadu na své prodeje. Například ředitel Pivovaru Hols Vratislavice Petr Hostaš odhaduje, že pivovar může přijít o deset až 15 procent odběratelů. „Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo,“ uvedl Hostaš. Problémem pro hostinské podle něj není jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení a software. „Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, což není jednoduché,“ vysvětlil Hostaš.
Jinou příčinu zavírání hospod uvádí Pivovar Svijany: majitelé malých venkovských podniků se technologickou a daňovou novinkou už zkrátka nechtějí zabývat. Nechuť části malých a středních podniků vůči EET potvrzuje průzkum Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami. Většina podnikatelů se podle něj s novinkou stále neztotožnila. Dvě třetiny dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství zvažuje ukončení podnikání.
„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250 000 korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.